Om LED-ljuskällor

Vad är LED?

LED står för Light Emitting Diode och är den typ av ljuskälla som börjar bli standard i belysning. De vanliga konventionella ljuskällorna försvinner en efter en och tillverkarna jobbar numera främst med komponenter för LED-belysning.

LED-material, ljusfärg och ljusstyrka

Lysdioden är tillverkade av flera olika halvledarmaterial som tillsammans skapar en struktur med positiv respektive negativ del. Ljusets våglängd och därmed ljusets färg beror bland annat på halvledarmaterialet. Ljusfärgen kan vara infrarött, ultraviolett eller synligt ljus samt olika nyanser av kallat och varmt vitt ljus. För att få vitt ljus så jobbar man på olika sätt med additiv färgblandning. Vilken ljusstyrka som uppnås bestäms av den strömmen som går genom lysdioden. Lysdioder kräver likström med rätt polaritet, strömmen ska vara framåtriktad.

Värmens påverkan på LED

Lysdioder är värmekänsliga och ljusstyrkan varierar med diodens temperatur. Om dioderna blir för varma kan livslängden förkortas eller så går de helt enkelt sönder. För tillverkare av LED-belysning är det således viktigt hur kylningen hanteras. Om specifikationerna för LED-ljuskällorna och de tillhörande komponenterna följs så ska de inte bli överhettade.

Våra leverantörer av LED

Vår leverantör Tridonic utvecklar och tillverkar högkvalitativa LED-moduler och drivdon för LED och andra typer av ljuskällor för att leverera professionell belysning.
Här kan du läsa mer om Tridonic och våra andra varumärken.

LED och flimmer

Med sin allt förbättrade ljuskvalitet är LED numera ett starkt alternativ för allmänbelysning. Kvaliteten för belysningen handlar både om upplevelsen av ljuset och hur den tekniskt fungerar. En farhåga som varit på tapeten ett tag är att LED skulle ge upphov till flimmer. Med en allt större växande belysningsmarknad så växer även mängden av företag inom belysning där många har produkter som inte håller samma kvalitet.
Läs mer om flimmer och vad som är viktigt att veta.