Lysrörsguiden – utfasning av lysrör

2023 kommer många vanliga typer av lysrör att fasas ut enligt nya miljödirektiv från EU.

Vilka lysrör kan man inte använda längre och vad är bra att tänka på? WLK guidar dig till den kommande omställningen av lysrör.

Vad är målet med utfasningen av ljuskällorna?

Målet med utfasningen av ljuskällorna är att minska energianvändningen och utsläppen av koldioxid från belysningsprodukter i EU. Syftet är också att främja en hållbar utveckling och att öka medvetenheten om energieffektivitet bland konsumenter.

Förbudet för lysrör grundar sig i två EU-direktiv, Ekodesigndirektivet och RoHS-direktivet. Det första sätter minimikrav på energiprestanda hos produkter medan RoHs reglerar farliga ämnen i elektronik. Det är RoHs som har bestämt att alla ljuskällor med kvicksilver nu ska förbjudas. Du kan läsa mer på Energimyndighetens hemsida och hos Belysningsbranschen här. 

Vilka datum är det som gäller?

Vad finns det för alternativ för att ersätta lysrören?

Till många ljuskällor finns LED-ersättning, men för att få en mer hållbar lösning är det bättre att bygga om befintlig armatur genom att återanvända armaturchassit, återbruka så mycket som möjligt och sen använda LED-produkter. Är armaturerna däremot äldre och även om de är i dåligt skick, så är alltid rekommendationen att byta till nya LED-armaturer som är mycket energieffektivare.

WLK ersätter lysrörens driftdon till LED

Har du ljuskällor som berörs av utfasningen? Då kan du ersätta armaturens driftdon och ljuskällor till LED. WLK har stenkoll på utfasningen av lysrör och hjälper dig gärna att uppdatera dina lysrörsdon. 

Vi erbjuder även OEM service där vi specialbygger belysningslösningar med LED-profiler. Vi kan också ta fram ombyggnadskit till era gamla och utdaterade lysrörsarmaturer. Med en LED-lösning från oss får du 5 års garanti. Kontakta oss så berättar vi mer.

Vi är experter på ljusstyrning, och i samband med ombyggnad eller utbyte av armaturen bör alltid styrning av belysning inkluderas för att maximera energibesparingen. Hos WLK hittar du både enkla styrningslösningar med enbart tryckknapp såväl som trådbunden DALI-lösning eller trådlöst via basicDIM Wireless.

Vi hjälper armaturtillverkare, elinstallatörer och anläggningsägare att uppdatera sina ljuskällor

För oss på WLK är det viktigt med hållbarhet och energieffektivitet. Syftet med EU:s utfasning av ljuskällor är att ta nästa steg för en mer miljövänlig belysning. Oavsett om du är ny eller befintlig kund hos oss hjälper vi dig med en optimal LED-lösning som uppfyller de nya riktlinjerna:

Utfasningen av ljuskällor – ett viktigt steg för miljön

WLK tar sitt ansvar för att skapa en mer hållbar och miljövänlig framtid. Utfasningen av  ljuskällorna gör en viktig skillnad i arbetet med att minska koldioxidutsläppen, samtidigt som vi skyddar miljön från farliga kemikalier som finns i lysrören. WLK har kunskapen och driftdonen du behöver, därför kan du alltid höra av dig till oss med frågor och funderingar.