Utfasning av kompaktlysrör

Från och med den 24 augusti 2023 får kompaktlysrör inte längre säljas. Det är en del i EU:s miljöarbete för att få bort ineffektiva lysrör med kvicksilver från den europeiska marknaden. WLK berättar hur du byter gamla armaturer till en långsiktig och mer hållbar lösning.

Vad är bakgrunden till utfasningen av lysrören?

Kompaktlysrör, T5 lysrör och andra konventionella modeller innehåller giftigt kvicksilver som kan göra stor skada på mark, vatten och i levande kroppar. Utöver dess skadliga inverkan på miljön finns idag mycket bättre och energieffektivare lysrörsalternativ. Därför har EU beslutat om ett slopat undantag för kvicksilver i ljuskällor i RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). 

Genom att byta ut kompaktlysrör mot t.ex. LED-lampor kan vi minska mängden kvicksilver som släpps ut i naturen. Dessutom sparar vi energi och minskar koldioxidutsläppen. Du kan läsa mer på Energimyndighetens hemsida och hos Belysningsbranschen här.

Ersätt dina gamla lysrör med lösningar med LED-driftdon från WLK 

WLK hjälper skolor, myndigheter och företag med omställningen till LED-alternativ. Vi har lång erfarenhet av LED-driftdon för armaturtillverkare, elinstallatörer och anläggningsägare. Traditionell belysning kan enkelt uppgraderas till energieffektiva LED-lösningar med våra LED drivers, moduler och ombyggnadskit. Vi erbjuder bland annat:

Utfasning av kompaktlysrör – för en mer hållbar framtid

WLK tar sitt ansvar för att skapa en mer hållbar och miljövänlig framtid. Utfasningen av kompaktlysrören gör en viktig skillnad i arbetet med att minska koldioxidutsläppen, samtidigt som vi skyddar miljön från farligt kvicksilver. WLK har kunskapen och driftdonen du behöver, välkommen att höra av dig till oss med frågor och funderingar.