Utfasning av T5-lysrör

EU har beslutat att fasa ut T5-lysrör den 24 augusti 2023. Det är en del av ett större initiativ för att minska energiförbrukningen och ställa om till förnybar energi i Europa.

Vilka alternativ kan man använda istället? WLK guidar dig till det viktigaste du behöver veta om utfasningen av lysrören.

Vad innebär förbudet av T5 lysrör?

Förbudet träder i kraft hösten 2023 och innebär att T5-lysrör och andra vanliga ljuskällor inte får säljas längre. Anledningen är att EU beslutat om ett slopat undantag för kvicksilver i ljuskällor i RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). 

Trots att kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna har det varit tillåtet att användas i vissa ljuskällor i väntan på mer energieffektiva alternativ. Men nu är det alltså stopp med det. Genom att öka användningen av LED-lampor och andra energieffektiva produkter kan Europa minska koldioxidutsläppen och bidra till att bekämpa klimatförändringarna. Du kan läsa mer på Energimyndighetens hemsida och hos Belysningsbranschen här.

WLK byter dina T5 lysrör till lösningar med LED-driftdon

WLK har 50 års erfarenhet av belysningslösningar för armaturtillverkare, elinstallatörer och anläggningsägare. Vi hjälper dig och ditt företag att byta ut alla T5 lysrör till lösningar med LED driftdon. En traditionell belysningslösning kan enkelt uppgraderas till energieffektiva LED-lösningar med våra LED drivers, moduler och ombyggnadskit, som direkt ersätter gamla ljuskällor. 

Oavsett om du är ny eller befintlig kund hos oss så får du en optimal lösning som uppfyller de nya riktlinjerna. Kontakta oss för en kostnads- och besparingskalkyl.

Utfasningen av lysrör – ett viktigt steg för miljön

WLK tar sitt ansvar för att skapa en mer hållbar och miljövänlig framtid. Utfasningen av T5 lysrören gör en viktig skillnad i arbetet med att minska koldioxidutsläppen, samtidigt som vi skyddar miljön från farligt kvicksilver som finns i T5 lysrör. WLK har kunskapen och driftdonen du behöver, därför kan du alltid höra av dig till oss med frågor och funderingar.