Utfasning av T8-lysrör

EU har beslutat att fasa ut T8-lysrör från marknaden på grund av dess negativa påverkan på miljön. Den 24 augusti 2023 slutar lysrören att säljas i EU-länder eftersom dessa innehåller kvicksilver. Vad är bra att tänka på? WLK guidar dig till det du behöver veta om utfasningen.

Varför utfasning av lysrör?

Anledningen till utfasningen av T8 lysrör är för att lysrören innehåller kvicksilver som är farligt för människor och naturen. Därför har EU beslutat om ett slopat undantag för kvicksilver i ljuskällor i RoHS-direktivet (Restriction of the use of certain Hazardous Substances in electrical and electronic equipment). 

Dessutom är T8-lysrör inte lika energieffektiva jämfört med t.ex. LED-belysning som är betydligt mer energisnål och har längre livslängd. En annan fördel med att fasa ut T8-lysrör är att det kommer att stimulera innovation och utveckling av ny och bättre teknik. Du kan läsa mer på Energimyndighetens hemsida och hos Belysningsbranschen här.

WLK hjälper dig att byta ut T8 lysrör till lösningar med LED-driftdon

Vi hjälper armaturtillverkare, elinstallatörer och anläggningsägare att uppdatera sina lysdon. Oavsett om du är ny eller befintlig kund hos oss hjälper vi dig att byta ut T8 lysrören mot mer energieffektiva LED drivers, moduler och armaturer som uppfyller de nya lagkraven. Vi erbjuder bland annat:

Komplett OEM service – vi specialbygger belysningslösningar

Vi erbjuder även OEM service där vi specialbygger belysningslösningar med LED-profiler bestående av LEDtape. Hos oss hittar du också Downlights. Vi kan även ta fram ombyggnadskit till era gamla och utdaterade lysrörsarmaturer. Kontakta oss så berättar vi mer.

Skräddarsydda Welight LEDline-lösningar för inom- och utomhusmiljö

WLK erbjuder skräddarsydda lösningar med färdiga profiler för både inomhus- och utomhusmiljö. Vi fick t.ex. i uppdrag att förse entrén och kapprummet på Grand Hôtel i Stockholm med profiler. Även den fasta bänkarmaturen och pulpetbelysningen i Plenisalen i Riksdagshuset. I Östermalmshallen har vi dessutom försett WC-delens taknisch med Welight LEDline.

Vi monterar profiler i de längder som efterfrågas genom att använda delar från våra produktgrupper med:

Exempel på en komplett LED-profil:

Byter du T8 lysrör till LED gör du viktig skillnad för miljön

Utfasningen av T8 lysrören är ett viktigt steg i arbetet med att minska koldioxidutsläppen, samtidigt som vi skyddar miljön från farligt kvicksilver som finns i lysrören. Alla behöver hjälpas åt för en bättre framtid och minska klimatförändringarna. WLK har kunskapen och driftdonen du behöver, välkommen att höra av dig till oss med frågor och funderingar.