Nyheter

Humana, Gävle – Årets vinnare av svenska Ljuspriset!

Pressrelease 2017-09-06

Humana är årets vinnare av det prestigefyllda svenska Ljuspriset. Priset delades ut i samband med Ljusdagen den 5 september 2017 på Berns Salonger i Stockholm. Det vinnande projektet är Humanas nybyggda äldreboende i Gävle.

Ljusdesign och inredningsarkitekter har gått hand i hand för att skapa en fungerande helhet med människan i fokus. Tillsammans med beställaren Humana har Ljusrum, WLK och Midroc i ett nära samarbete realiserat belysningen för Humanas nya, moderna vårdboende i centrala Gävle. Fokus för belysningen i projektet är att använda den senaste tekniken med smart automatiserad styrning och förändring av ljusets nivå och färgtemperatur för att efterlikna solljusets förändring över dygnet.

”Med stor lyhördhet och noggrann research har en unik ljusdesign skapats. Brukarnas behov har satts i första rummet och ny ljusteknik har använts som ett sinnesstimulerande verktyg. Ljusgestaltningen har tagits ett steg längre än brukligt för att bland annat underlätta dygnsuppfattningen och orienterbarhet vilket gett både trygghet och hemkänsla”

Juryn motiverar vidare sitt beslut med att resultatet av Humana i Gävle är så lyckat att konceptet används och utvecklas på flera framtida äldreboenden.

Om Ljuspriset
Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att uppmärksamma belysningens betydelse för människan och miljö och för att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige. I år delades priset ut för 25:e gången.

För mer information om projektet kontakta marknad@wlk.eu

Om WLK – Wennerström Ljuskontroll AB
WLK är ett teknikförsäljningsbolag som är specialiserat på belysningskomponenter, systemlösningar för styrning, övervakning och erbjuder servicetjänster baserat på den nya uppkopplade tekniken. Med avancerade LED-lösningar och digitala komponenter från Europas ledande tillverkare skapar vi miljövänliga och energieffektiva belysningslösningar för ett enstaka rum till hela fastigheter. Vi är generalagent för Tridonic i Norden och Baltikum och våra främsta kundsegment är tillverkare av belysningsarmaturer, elgrossister, elinstallatörer och fastighetsägare
. Läs mer om företaget här.  

20170906 WLK Pressrelease.pdf

Läs mer om Humana i artikeln publicerad i Ljuskultur nr 04/16

Läs mer om projektet här.