Comfort Hotel Winn, Umeå

Unik fasadbelysning i Umeå

Comfort Hotel Winn i Umeå har en unik, dynamisk fasadbelysning som utmärker sig med sina färger och effekter. Den innehåller en ny typ av LED-teknik som ger möjlighet till ett helt nytt färgspektrum med färger som normalt sett inte förknippas med LED och fasadbelysning, till exempel mättade färger. Naturligtvis erbjuder belysningen även ett högkvalitativt vitt ljus. Fasadbelysningen varieras med tid och säsong och kan även införliva fotografier och filmer.

I Umeå skapas ett nytt område på 55 000 kvm i samarbete med Baltic gruppen. Det nya området innehåller en ny galleria och höghushotellet Comfort Winn som öppnade den 14 september i år. När hotellet som är 52 meter över havet skapades ville hyresgästerna Nordic Choice Hotels och ägarna Baltic gruppen att det skulle ha en unik och dynamisk fasadbelysning, något utöver det vanliga. För att uppnå detta har en specialbelysning tagits fram tillsammans med feno (LED-teknik och styrsystem) och ljusdesigners från Ljusrum. Installationen har genomförts av Grönlunds El i Nacka.

Fasadbelysning med specialteknik

Fasadbelysningen består av 550 armaturer med fem kanaler per armatur. De innehåller en ny LED-teknik med unika färger och effekter. Fasadbelysningen innehåller fem olika diodtyper vilket gör att den utmärker sig från den normalt använda RGB-blandningen. Så istället för de vanliga tre kan ytterligare två färger användas vilket ger upphov till ett helt nytt färgspektrum. Förutom sina unika färgnyanser har fasadbelysningen ett högkvalitativt vitt ljus med en färgåtergivning på Ra>80. Färgtemperaturen kan förändras från varmt vitt ljus på 1700 K till dagsljus på 6500 K.

Den specialutvecklade tekniken innehåller även en särskilt framtagen mjukvara med vilken bilder eller filmer kan laddas upp och sedan översättas i armaturen och visas på fasaden. Det är då möjligt att använda det konstnärliga uttrycket från ett foto eller en tavla och få en fasadbelysning i form av exempelvis en soluppgång eller ett norrsken. Det finns stora möjligheter med mjukvaran och styrsystemet. Ljussekvenserna kan förändras under dagen, anpassas efter säsong och till och med styras efter de olika väderstrecken.

Comfort Hotel Winn Umeå