Humana Vårdboende, Gävle
Dynamisk belysning för Humana Vårdboende
Humanas vårdboende i Gävle är modernt byggt och innehåller den nyaste tekniken där belysningen har varit en viktig del. Det var viktigt att miljön i skulle skapa en plats för välmående vilket syns både i inredningen och belysningen. Mycket av dagens forskning trycker på vikten av att anpassa belysningen efter användaren och människan som ska befinna sig i miljön (Human Centric Lighting). En välanpassad boendemiljö kan påverka livslängden för en människa.
Den flexibla och dynamiska ljuslösningen
Vårdboendet i Gävle är unikt i Sverige och det är första gången som belysningen används i denna utsträckning för att skapa dynamiska miljöer där de boendes behov och hälsa är i centrum.Med en dynamiska ljussättning de boendes hälsa och dygnsuppfattning förbättras och trivselfaktorn kan höjas. Bra och anpassat ljus som skapar en bra atmosfär gör att vi kan hålla oss friskare och må bättre. Exempelvis kan man underlätta för personer med demens och synproblem med rätt belysning. Ljuset är viktigt för att stabilisera vår inre rytm, vilket leder till att man mår bättre och kan prestera mer.
För Humana var det även viktigt att belysningen skulle hjälpa till att skapa en miljö som bjuder in till gemenskap och en känsla av inkluderande för att bryta den isolering som många av de boende haft.
För att undvika ett platt vitt ljus används connecDIM som styrsystem så att ljuset kan följa och förstärka dagsljusets färg och skiftningar. Tillsammans med LED-moduler från Tridonic och Welight med ställbar färgtemperatur (Tunable White) så kan belysningens ljus och färgtemperatur ändras under dygnet för att följa hur dagens ljus förändras utomhus och spegla dygnsrytmen. Det går även att rikta fokus för belysningen dit aktiviteten finns.
De viktigaste önskemålen för ljussättningen var säkerhet, ledande ljus och dynamiskt inomhusljus och dessutom skulle allt fungerar per automatik. Några exempel är att ljuset tänds när de boende går ur sängen på natten eller trillar ur sängen. Med ljusets hjälp ska även de boende ledas till matsalen när det är dags för lunch och middag och sedan ledas tillbaka till lägenheterna efter maten. Med ett schema för belysningen som ligger över dagen märks inte förändringen av ljuset, den sker inte på en gång utan i intervaller.
I lägenheterna har sänggavlarna ett uppljus som kan styras över dagen, men de boende har möjlighet att stänga av det. Under sänggavlarna sitter det också sensorer som aktiveras mellan 21:00 och 07:00. Om en av de boende går upp ur sin säng på natten så tänds en ljusscen i rummet som leder till badrummet. Samtidigt är varje lägenhets sensorer kopplade till personalens bärbara telefoner, som då kan assistera vid behov.
För att göra det enkelt för de boende att ändra belysningen utan att större de programmerade scheman som finns i hela fastigheten så finns det paneler och knappar från Bticino i lägenheterna med att antal förinställda scener. Tre tryckknappar med tydliga symboler har satts upp. Där kan de välja mellan Ljusscen för Dag, Morgon/Kväll och Natt. Humana har en lång avtalstid för sitt boende. Därav krävde de en belysning med lång livslängd och bra kvalitet som leder till en mindre energiförbrukning. Med LED och connecDIM styrsystem kan specifika önskemål hanteras på ett enkelt sätt och data för utläsning kan fås. Energiförbrukningen kan ses för var specifikt rum och armatur.
connecDIM möjliggör en trådlös hantering via en cloudtjänst så att fastighetens belysning kan övervakas på distans. Det går att skapa scheman, se tänd/släcktider, sensoraktivitet m.m. I molnverktyget kan även hela programmeringen för belysningen arbetas med.
Pressrelease: Humana, Gävle – Årets vinnare av svenska Ljuspriset!
Läs mer om Humana i artikeln publicerad i Ljuskultur nr nr 05/17.
Läs mer om Humana i artikeln publicerad i Ljuskultur nr 04/16.
Läs mer om Humana i artikeln publicerad i Elinstallatören 10 mars 2017.
Läs mer om att Humana vinner Ljuspriset publicerad i Elinstallatören 7 sept 2017.
Humana vårdboende